dimarts, 28 d’agost del 2007

DIARI DE LA GUERRA CIVIL A MATARÓ


ANY 1.936


DIVENDRES 17 DE JULIOL


-- sembla ser que a la caserna de Mataró, hi havia militars que feia mesos que estaven al corrent de l’alçament militar que es preparava, alertats pel mateix general Emilio Mola.

-- el conjunt de l’oficialitat de Mataró, sota el comandament del coronel Julio Dufóo Borrego, estava formada per un tinent coronel, quatre comandants, set capitans, setze tinents, sis alferes, un capità metge i un veterinari. La major part estaven compromesos en la revolta, tot i que ho dissimulaven com a tret estratègic.


DISSABTE 18 DE JULIOL


-- A dos quarts d’onze del matí, la radio dona la noticia de l’alçament militar al Marroc.

-- Els militars de la Guarnició, s’havien passejat tranquil·lament per Mataró vestits de paisà durant tot el dia. Cap al capvespre, se’ls va veure dirigir-se a la caserna vestits d’uniforme, cosa que alarmà la ciutadania. Indubtablement, deurien rebre alguna ordre perquè fessin això, que deuria ser donada pel coronel.

-- Era previst de molt abans que ocuparien la ciutat a les onze de la nit.

-- En el Quarter, es concentraren tots els oficials i també civils que havien entrat d’un en un i de amagat. Era gent de dretes, compromesa amb la conspiració, Brufau, Arnau, Albó, Viladesau, entre d’altres.

-- A mitja nit, molts militars abandonaven el quarter i se’n tornaven a casa seva. Això tranquil·litzà a les Forces Populars. Però continuà la vigilància del quarter des dels terrats de les cases properes.

-- Per fer front las esdeveniments que es preparaven, aquella mateixa nit, tingué lloc al Teatre Monumental (El Bosque), una assemblea de totes les Forces Populars de la Ciutat. El Teatre era ple de gom a gom.
La mobilització fou decretada per les dues forces sindicals més importants de Mataró la C.N.T. i la U.G.T.
El resultat final d’aquesta reunió fou la decisió de crear a Mataró un Comitè Antifeixista, compost per representants d’ambdós sindicats, amb la missió de vetllar, per el restabliment dels principis de la República, controlar l’ordre públic i fer front a totes les eventualitats.
Aquest Comitè d’emergència, fou constituït per quatre membres: dos representants de la C.N.T., en Joan Peiró i en Manuel Mascarell, i altres dos de la U.G.T., en Francesc Lladó i en Salvadó Romagosa.

-- A la Casa de la Ciutat estaven reunits els Regidors de la majoria d’esquerres, Cruxent, Freixes, Albert, Puig, Angles, etc. També havia anat a ocupar el seu escó el cap de la minoria de la Lliga, Josep Fradera, esperant l’arribada dels revoltats, que mai no acabaren d’arribar. Això feu mal fiar als regidors d’esquerra.
-- Segons Josep Peiró, el coronel Dufoo, telefonà Cruxent per mostrar-li que era lleial.
-- Segons Esteve Albert, fou Cruixent qui telefonà a Dufoo, per assabentar-se si es mantindria lleial.
-- Sabent la resposta del coronel, hom discutí si se n’anaven de l’Ajuntament o hi feien nit.
<>
I després ell mateix aconsellar d’anar-se’n a casa.
<>.
L’Albert Puig, s’adreça a Fradera assegut al seu escó al Saló de Plens, i l’hi digué que tothom se n’anava a casa seva. Com que aquest no volia fer el mateix, l’Albert Puig el foragitar, sembla, li prengué una pistola.

-- Per la nit la policia de la Generalitat practicà diversos registres a la ciutat per tal de cercar armes.
-- Local dels Carlins
-- Domicilis particulars, persones vinculades a la Lliga i al
tradicionalisme.
-- Es practicaren diverses detencions.

-- Foren detinguts i portats a la Model, Josep Montserrat i Francesc Arenas. Desprès d’aquestes detencions també en seguiren d’altres, que foren resoltes amb l’absolució de tots els detinguts.


DIUMENGE 19 DE JULIOL


-- Vers la una de la matinada, l’oficial de guàrdia, tinent Renedo, rebé una notificació oficial de la Divisió, comunicant que totes les tropes que sortissin al carrer serien considerades faccioses i serien llicenciades. El coronel demanà confirmació i donà a conèixer l’ordre a la tropa i oficials, que encara fossin llevats.

-- A les 6 del matí, Cruxent sortí de casa seva per anar a l’Ajuntament.

-- Pels vols de les 7 es rebé una nova telefonada de la Divisió, en la qual es notificava que Godet havia estat designat nou Capità General, i que es proclamava l’Estat de Guerra. El Coronel Dufóo, després de demanar confirmació al Cap de l’Estat Major, Coronel Moxó, un cap de la conjura, convoca a la oficialitat del quarter i feu avisar als que eren a casa seva. En la reunió es decidí sortir i proclamar l’Estat de Guerra. Quant intentà connectar novament amb la Divisió havien fallat les comunicacions, i envià al capità José Ribera a la central de telèfons.
Es feu formar la tropa. Alguns soldats s’amotinaren al pati exigint el llicenciament perquè la radio havia fet arribar la notícia que les tropes dels grups amotinats quedaven llicenciades. El capità Fernando Lopez Villadecabo Espinosa, acabà l’intent de motí pistola en mà.
Abans de sortir, els soldats foren arengats pel comandant Alvarez i se’ls repartí begudes alcohòliques.

-- Les activitats que es desplegaven a la caserna eren vigilades des de prop. Persones situades als terrats de les cases veïnes efectuaven una estreta vigilància per tal de vigilar l’acció dels militars. Tenint la convicció que el Regiment d’Artilleria sortiria al carrer. Pel matí es varen veure civils, compromesos amb la dreta mataronina, entrar per separat a la caserna segurament per donar-los el seu suport. Un total de 17 persones.

-- Per tal d’evitar un bany de sang el Comitè prengué la iniciativa de fer retirar la Guàrdia Civil i d’internar-la fora de la ciutat. La Guàrdia Civil local marxa cap a Barcelona per ajudar a sufocar l’alçament.

-- En sortir al carrer els soldats, obeint consignes donades per la oficialitat proferiren crits de “Visca la República”, maniobra encaminada a crear un clima de confusió

-- A les 8 del matí el Regiment d’Artilleria Lleugera núm. 8 ubicat a Mataró surt del seu aquarterament comandat pel comandant Alvarez Buhilla, i ocupa la Rambla, la Riera i l’Ajuntament.
Confisca la central de telèfons i telègraf i la seus d’alguns partits.
Col·loca’n bateries en llocs estratègics de la ciutat.

-- Sortiren la primera i tercera bateria armades de mosquetons, al comandament d’Alvarez Buhilla, passades les vuit del matí, i anaren desplegant-se pel centre de la ciutat a toc de xiulet. Davant de l’Ajuntament el capità Herrero llegí el ban que fou fixat, i el comandant Alvarez i el capità Herrero pujaren al despatx de l’Alcalde Cruxent. Alvarez li digué que havia d’acatar les seves ordres, però que seguia conservant la seva autoritat en l’ordre civil i que proclamava l’Estat de Guerra.
Deixant una guàrdia a l’ajuntament de vint-i-cinc homes i havent desarmat als municipals, Alvarez retorna a quarter.
Tot seguit el coronel Dufóo vingué de la caserna per parlar amb l’Alcalde a soles. El coronel digué a aquest que es podia retirar del municipi.
Cruxent li feu saber que ja havia formulat davant del comandant la seva protesta, que la declaració d’estat de guerra era facciosa. Dufóo expressà que complia ordres de la Divisió.

-- L’Alcalde Salvador Cruxent abandona l’Ajuntament.

-- Alvarez Buhilla, proclama l’Estat de Guerra llegint una proclama del general Godet.

-- Malgrat tot era ben evident que la moral de la tropa es trobava en un nivell molt baix, mancada de convicció i impressionada per l’exaltació popular.

-- Durant tot el dia van arribant notícies de l’alçament a Barcelona i el seu progressiu fracàs.

-- Per la tarda, una part molt important de la població surt al carrer i increpa a la tropa perquè abandoni la seva actitud.

-- Les dones mataronines contribuïren en gran manera a aquest treball de desmoralització. Dient als soldats que els havien enganyat, aconsellant-los de desertar. Alguns d’ells, abandonaren les armes i partiren.

-- Al llarg de la jornada les noticies que s’escoltaven per la radio sobre el caire de la lluita als carrers de Barcelona, deixa en una posició insegura i dubtosa als militars de Mataró. Els paisans i les dones sobre tot, assabentant-los de la realitat de la situació, contribuïren a debilitar la seva moral.

-- A mitja tarda la radio dona la notícia de la rendició del general Godet a Barcelona.

-- Després de les 6 de la tarda, se senti Godet que anunciava per radio que s’havia rendit i que cesses la lluita. El Coronel reuní als oficials en consell i manà retirar les tropes. En el seu despatx ordenà aquesta tasca al comandant Caubot:
<>.

-- la guarnició del Regiment de Mataró dispersada per tota la ciutat així va fer-ho i es va reintegrar a la caserna. El Comitè disposà que el cos de Carrabiners que havia estat fidel a la República, establís una guàrdia a l’accés de la mateixa i reforçada per ciutadans armats.

-- Molts soldats, a partir d’aquest moment, escalaven les parets i s’escapaven.

-- Simultàniament a les 18’50, quan es tornà a sentir per radio el missatge de Godet, Cruxent acompanyat del regidor Frexes, sortí en automòbil del seu domicili cap a l’Ajuntament i demanà la retirada de les tropes. L’Alferes Pedro Orellana, devia consultar telefònicament amb el quarter i hom s’avenir, sempre que es garantís la seguretat dels militars, la qual fou garantida personalment per Cruxent, que els acompanyà. Alguns oficials es retiraren en cotxe. Caubot feu retirar la tropa amb columna de quatre. Deuria ser entre les 8 i 2/4 de 9 del vespre. Ara amb els carrers plens de gent enfervorida. Els militars van fer el curt trajecte, envoltats d’un escàndol fenomenal; la gent els insultava i l’alcalde hi anava al davant dignament. La comitiva amb dificultats creixents, pogué arribar a la caserna.


-- Conegut aquest fet l’Alcalde Sr. Cruxent torna a l’Ajuntament i exigeix la retirada dels soldats i la rendició dels seus comandaments.

-- Un cop considerada fracassada la insurrecció la tropa retornà a la caserna, sense fer us en cap moment de les armes.

-- Un cop estabilitzada la situació, importants grups de gent es situen davant de l’Ajuntament cridant justícia amb els militars i els seus col·laboradors. L’Alcalde demanà des del balcó serenitat als concentrats.

-- Per telèfon es demana a Arenys de Mar, on amb motiu dels fets, hi ha concentrada una força de carrabiners, que vinguin a fer-se càrrec de la Caserna. Segons un informe del tinent Ramon Martinez Mora, es van requisar camions i ràpidament es van dirigir cap a Mataró, on van arribar a les 11 de la nit i van ser rebuts amb crits de “Visca la República” i “visca el Govern legítim”

-- Cap a les 9, Cruxent telefona al coronel Dufóo indicant-li que els carrabiners es farien càrrec de la caserna, a la qual cosa no si oposà, encara que el comandant Sanchez, expressà el seu temor, i que seria convenient fer-se forts en el quarter.

-- A la ciutat es tenia el sentiment d’haver viscut unes hores de gran dramatisme i d’haver-se evitat una gran efusió de sang.

-- Pels carrers comença a corre la veu de la culpabilitat i complicitat de l’Església i la dreta com a col·laboracionista. I es digué, cal assaltar Sta. Maria.

.. El Dr. Samsó, rector de Sta. Maria es veu obligat a abandonar la rectoria i també a casa seva. Es refugià a casa d’una família amiga, al Carreró. El dia 30 serà detingut a l’estació i internat a la presó de Mataró.
L’1 de setembre en ocasió de la sortida cap el front de la Columna Malatesta, és portat a l’esplanada superior del cementiri i afusellat.

-- Durant la nit del diumenge al dilluns, hi hauran dos intents no reeixits d’incendi a Sta. Maria i a St. Josep.


DILLUNS 20 DE JULIOL


-- Es negocia la rendició de la guarnició militar confinada a la caserna. S’efectuà per telèfon des de la Casa Consitorial. Fou un capità de carrabiners anomenat Pulido, qui va fer d’intermediari entre el Comitè Antifeixista i el coronel de Regiment, reunit amb tota la oficialitat a la Sala de Banderes.

-- En ser convidats a la rendició, els militars varen demanar una hora de reflexió. Passat aquest temps, preguntaren quines serien les condicions de la rendició. La resposta fou que només se’ls exigia el reconeixement de les lleis de la república.
Dues hores de reflexió foren necessàries per demanar a la fi, si les condicions posades no havien canviat. Davant la inflexibilitat dels membres del Comitè, a traves de l’esmentat capità de carrabiners, la oficialitat decidí de rendir-se. Rendició, però, amb una condició, que les vides fossin respectades, sota paraula d’honor.

-- Cap a les 3 de la matinada els Carrabiners ocupen la caserna i son detinguts els caps i oficials i traslladats a Barcelona al vaixell presó Uruguay. La tropa serà llicenciada seguint ordres del Govern de la República.

-- Des de la matinada persones armades pertanyents a organitzacions obreres son al carrer i prenen el poder.

-- Les armes provenen de la caserna.

-- Es constitueix oficialment el “Comitè de Salut Pública o Comitè local Antifeixista” a l’Ajuntament. Quedant el poder en mans de la C.N.T. – F.A.I.

-- El Comitè de Salut Pública, organitza un servei de Milícies Ciutadanes amb armes procedents de la caserna, que es fan càrrec de l’ordre públic i de la Caserna.

-- a 2/4 de 5 del matí, és saquejat i incendiat el Convent de les Caputxines. Després, també és incendiat el Convent de les Tereses.

-- Durant tot el dia arriben a Mataró revolucionaris de fora, principalment de Badalona i St. Adrià, que col·laboren en els incendis dels convents.
-- Les fàbriques i els comerços son tancats.

-- A les 4 de la tarda, hi ha un important tiroteig al carrer de St. Josep. Sembla ser que fou promogut per aquests grups vinguts de fora, que desorganitzats i desorientats disparaven contra ells mateixos.

-- Un altre tiroteig es produeix a la Plaça Santa Anna, on és assaltat l’edifici dels Escolapis i devastada l’Església. Igual destí rebrà l’Església de St. Josep.

-- L’ambient del moment es pot definir amb dues paraules, por i eufòria.

-- Eren les 5 de la tarda. Els contorns de la caserna començaven a ésser molt animats, i els ànims començaven a excitar-se.
Temen un assalt, el cos de carrabiners que se de l’exterior guardava l’accés a la caserna, es va retirar al seu interior.
Els membres del Comitè s’hi presentaren immediatament desprès de la rendició, disposat a què la oficialitat quedés consignada a la sala de banderes.




* Mentre es du a terme la negociació de la rendició de la caserna, el comandant Alvarez Buhilla, proposa als oficials de fer volar el polvorí del Regiment perquè no pogués ser utilitzat contra ells. Però sembla ser que la majoria d’oficials s’hi negaren perquè l’ona expansiva de l’explosió podria haver ensorrat algunes cases del voltant de la caserna, provocant víctimes innocents.

* Les imatges de l’Església de Sta. Anna son tretes al carrer i colpejades, fins hi tot hi ha qui amb la baioneta del fusell les apunyala frenèticament abans d’esmicolar-les a cops de la culata.

* Diferents testimonis fan referència a un tal Capità Yesteran, natural de Pamplona. Sembla ser que era molt conegut per ser molt bona persona i alhora també ho era pel seu mal geni amb els soldats. Casat i amb dos fills, un nen, Ramon i una nena, Pilar.
Fou detingut juntament amb la resta d’oficials de la caserna i traslladat a Barcelona. La seva muller, també natural de Pamplona, havia comentat en alguna ocasió que el seu marit estava pres a la Model.
Essent jutjat i trobat culpable de sedició, fou comdemnat a mort. Morí afusellat uns mesos més tard a Montjuïc.


DIMARTS 21 DE JULIOL


-- Cap a les 3 de la matinada, un camió militar surt de la caserna amb els oficials. Dos altres camions, un al davant i un altre al darrera amb forces de la guàrdia civil, li fan d’escorta.

-- Tornen a Mataró les forces de la Guàrdia Civil local que havien participar en l’aixafament de l’alçament a Barcelona el dia 19. Son rebuts amb fortes ovacions desfilant fins a l’Ajuntament.

-- Es pressenten uns guàrdies civils i paisans armats al col·legi de Sta. Anna, i el fan desallotjar.

-- La Generalitat, per radio, dona l’ordre de lliurar les claus de les Esglésies als Ajuntaments per tal d’evitar la seva destrucció.

-- El Dr. Samsó rector de Sta. Maria, refugiat en una casa particular (del Carreró), fa lliurar les claus a les autoritats. Però el lliurament es fa a un grup armat que guarda la porta de l’Ajuntament.

-- Per la tarda Sta. Maria amb les portes obertes de bat a bat, grups de gent diversa entren a l’església, produint-se la primera devastació i destruccions.

-- Paral·lelament, un grup de mataronins intenta salvar el patrimoni, portant tot el que podien salvar a l’edifici dels Arts i Oficis.

-- A les 5 de la tarda, uns milicians instal·len a la façana del col·legi de Sta. Anna una bandera de la C.N.T.. El mateix dia el pare Entoni Llovet, allotjat al carrer de St. Antoni, veu passar pel davant de la casa on s’estava, un camió arrossegant la imatge de St. Felicià, arrancada de la seva capella.


DIMECRES 22 DE JULIOL


-- Surt per darrera vegada el “Diari de Mataró” intervingut pel Comitè Local de Salut Pública (Comitè Antifeixista). A primera pàgina publica un article amb el títol “VISCA LA REPÚBLICA”, elogiant els defensors de la legalitat, i amb el subtítol de “TRÏDORS” fa una crida en contra del feixisme. Ambdós articles acaben amb visques a Catalunya, a la República i a la Llibertat.
Una nota a peu de la pàgina 2, d’aquest primer número, indica la conveniència de posar la redacció del “Diari de Mataró” sota la responsabilitat de periodistes de afiliació addicta al règim.

-- Els presos comuns de la presó de Mataró, son alliberats, per deixar lloc als feixistes detinguts.

-- Pel matí el capità Medrano arriba a Mataró per fer-se càrrec de la direcció, del 8è Regiment d’Artilleria Lleugera ubicat al quarter de Mataró.

-- A la Sala Cabanyes (Circulo Catòlic Obrer), s’instal·la la seu de les milícies ciutadanes


DIJOUS 23 DE JULIOL


-- Surt per primera vegada el diari “LLIBERTAT” en substitució del “Diari de Mataró”., que serà l’òrgan d’informació del Comitè Local Antifeixista, dirigit per Julià Gual, i els redactors Joaquim Cases, Lluís Pedemonte, Joan Compte, Pascual Carniago i Vicenç Casals. Però també comptarà amb col·laboradors de la importància de Joan Peiró, entre d’altres.
A sota mateix del nom del diari deixa veure clar que es tracte d’una publicació que és un “Òrgan del Comitè Local Antifeixista”

-- Els edificis religiosos confiscats passen a ser vigilats per la força pública.

-- A l’Ajuntament s’han habilitat unes oficines per lliurar permisos de tota mena, indispensables per poder circular lliurament.

-- Els preus dels articles de primera necessitat, son fixats per l’Alcaldia, a fi d’evitar tota mena d’especulació fraudulenta.

--Les cases habitades per súbdits d’altres nacionalitats, pengen als balcons les seves banderes respectives com a símbol de protecció.

--Per la tarda, fondeja davant de la ciutat el vaixell de guerra anglès H-63, per evacuar els súbdits d’aquest país que vulgui marxar.

-- l’Ajuntament passa a fer-se càrrec de la Fundació Alba, antic Restaurant St. Joaquim, i la posat al servei de l’Assistència Social.

-- És centralitzada la venda de tabac pel Comitè Local de Salut Pública, en dos estancs, el de la Plaça de Pere Montserrat i el del carrer d’Alta Fulla, xamfrà amb el de Fra Lluís de Lleó.
El motiu d’aquesta centralització de la venda de tabac no és altre que el de tallar abusos de tota mena.

-- El Comitè fa pública una nota en el que demana a tots els ciutadans que s’abstinguin de demanar permisos per poder anar a visitar els edificis religiosos incendiats, ja que ni han que estan en molt mal estat i es troben el perill d’esfondrar-se.
DIVENDRES 24 DE JULIOL


-- Es te coneixement dels primers assassinats incontrolats. A la carretera que va d’Argentona a Vilassar de Mar, en el Terme del Cros, son trobats els cadàvers de tres sacerdots de Calders, pertanyent al Bisbat de Vic.

-- Es constitueix el P.S.U.C. a Mataró, fusionant-se amb els següents partits, P.S.O.E, U.S.C., P.C.C. i P.C.P.

-- Es confiscat per part de la C.N.T. el Col·legi de Sta. Anna.

-- És confiscat l’edifici del Cor de Maria, a la Riera.

-- És destruïda la Capella de St. Sebastià situada a la cantonada del carrer Barcelona amb la Plaça de Santa Anna, i també es destrueix el pis superior, on ja feia anys que no hi vivia ningú. S’apilonaren tots els mobles al mig del carrer i si prengué foc.

-- Els pescadors de canya, ocupen l’Ermita de St. Simó, destruint tot el què contenia al seu interior en una foguera a la platja.

-- El Col·legi de Santa Anna, és confiscat per la C.N.T.

-- El Col·legi del Cor de Maria, és ocupat per forces marxistes.

-- El Comitè de Salut Pública, fa públic un comunicat en el que diu, que a partir d’avui queda permesa la lliure circulació de tota classe de vianants i carros descoberts per entrar i sortir de Mataró. Però que les patrulles de vigilància, podran continuar fent els registres que calguin.

-- L’Ajuntament, per mediació del Conseller de Governació, fa públic els preus de taxa dels aliments de primera necessitat.

-- El Centre Mataroní, situat a la Riera, és confiscat pel P.O.U.M. per tal de situar-hi les seves oficines.
A la entrada del local, i exhibiren tots els útils de joc d’atzar que foren trobats a l’interior, amb un rètol que deia: <>


DISSABTE 25 DE JULIOL


-- Per tal de poder salvar el patrimoni cultural de la ciutat de la seva destrucció, per part dels incontrolats, és constituït el Comitè Local del Patrimoni, nomenat per l’Alcalde Salvador Cruixent. Formen parts d’aquest Comitè, Albert Puig, Conseller de Cultura; Rafael Estrany, pintor; Lluís Muntaner, pintor; Francesc Bas, professor de l’Escola d’Arts i Oficis; Julià Gual, periodista; Joaquim Cases, periodista; i Lluís Pedemonte, periodista.
Ajudats per destacades personalitats del mon cultural local, com Marià Ribas i Beltran i Lluís Ferrer i Clariana.
Aquest Comitè seria anomenat popularment “la Creu Roja de l’Art”

-- Son registrades les seus de tots els partits de dretes, i molts domicilis particulars sospitosos de donar suport als revoltats.
El Comitè Antifeixista, ha confiscat diversa documentació dels partits i els hi ha clausurat els locals.

-- El Comitè Local, dona autorització als Sindicats de Barbers i Perruqueres perquè es reintegrin al treball amb tota normalitat.

-- Queda establerta la jornada de quaranta hores per Decret de la Generalitat a tot el territori català.

-- L’Arxiu de Santa Maria és traslladat, sencer, sota la vigilància de l’Ajuntament.

-- El Comitè Local de les Milícies Antifeixistes, fa públic un bàndol en el què demana que tothom que tingui armes, s’ha de presentar en el Comitè Local per obtenir el permís pertinent.


DIUMENGE 26 DE JULIOL


-- Es tirotejat el dentista de la Mutualitat Aliança Mataronina, Miquel Espà i Tuñí, sense que s’hagi pogut aclarir el perquè d’aquesta acció criminal.
Fou traslladat a la Clínica Aliança greument ferit.


DILLUNS 27 DE JULIOL


-- No hi ha celebracions de Festa Major.

-- El cap de la Caserna del 8è Regiment d’Artilleria Lleugera, capità Medrano, rep ordres de traslladar tres bateries amb un total de tretze canons al front de Saragossa.
Medrano posa en coneixement de l’ordre a les Milícies Locals, per tal de què tots els ciutadans que vulguin formar part de les columnes puguin marxar cap a Saragossa en aquesta expedició.
L’expedició marxarà en tren des de Mataró fins a Moniçó, on la tropa es concentrarà per tal de formar un columna per carretera. Estarà composta de tres bateries complertes, dos automòbils, queviures i la secció de Milícies Locals, amb un total de 250 homes. També marxarà una secció de la Creu Roja Espanyola núm. 6, formada per tres portalliteres. També portaran com a agregats un paisà i vuit dones.
Com a cap dels Milicians marxa el tinent de Carrabiners Sr. Bueno, juntament amb un ajudant i dos números del mateix cos.
A dos quarts de dotze de la nit quedarà format el tren, i apunt per partir.
Mentre tant a les andanes de l’estació s’anaren omplint de gent que acomiadaven eufòricament als expedicionaris. També i assistiren l’alcalde Sr. Cruxent i en Joan Peiró, entre d’altres.

-- Continuen portant-se a terme nous registres a domicilis particulars de persones considerades afectes a les tendències dretanes, confiscant-los-hi diversa documentació. Sense que s’hagi portat a terme cap detenció.

-- El total de locals i edificis confiscats a Mataró és de vint-i-cinc.

-- Pels vols de les onze de la nit, mor el dentista Sr. Espà i Tuñí com a conseqüència de les ferides de bala rebudes a la “Muralla dels Genovesos” disparades per algun incontrolat.


DIMARTS 28 DE JULIOL


-- Surt el comboi amb els expedicionaris mataronins cap el front d’Aragó. És formada per tres bateries, dos automòbils i dos-cents cinquanta milicians locals. Comandats pel Capità Medrano i el tinent Ribas, natural d’Argentona, conjuntament amb el tinent de Carrabiners Sr. Bueno

-- És destruïda la Creu de Terme situada a la Rambla.
El diari “Llibertat” comenta els fets en aquests termes: <>. Amb el qual es fa ressò de la destrucció de monuments emblemàtics de la ciutat <<...Cal tenir en compte el què es destrueix, i en aquesta tasca hi hem de col·laborar-hi tots els ciutadans, fent el què sigui possible perquè no es produeixin fets que puguin contribuir a rebaixar el to de la revolució...>>

--El Sindicat Únic de la Indústria Tèxtil i Annexes de Mataró, signa un conveni sobre l’aplicació del que el Govern de la Generalitat a portat a terme per el pagament dels jornals corresponents a la proppassada setmana.
<>

-- En absència del Capità Medrano, es fa càrrec de la Caserna d’Artilleria, el Capità de Carrabiners, el qual començarà de nou a organitzar tres bateries més per tal d’enviar-les també a Saragossa.

-- Iniciada una subscripció pública, patrocinada pel Comitè Antifeixista, per poder atendre les famílies dels milicians que han marxat cap a Saragossa.
A la primera llista i consten els tres primers participants, amb un total de donacions de 102’00 pessetes.

-- Arriba un telegrama des de Barbastre, del capità Medrano:

DIMECRES 29 DE JULIOL


-- L’Agrupació Pro Ensenyament Racionalista posa en coneixement a tots els ciutadans, que tant bon es reprengui el treball a la ciutat, començaran a funcionar les classes.
La matricula del proper curs ha quedat oberta.
La Junta de l’Agrupació, a confiscat el Col·legi de les Concepcionistes, situat al Torrent.

-- Avui han ingressat a la Caserna d’Artilleria els milicians voluntaris, per tal de fer pràctiques amb el material que hauran d’utilitzar al front

-- L’Alcalde, Sr. Cruxent, fa saber que tal i com es va prometre al poble de Mataró, ja s’han pres les mesures necessàries, per tal de què no quedin desateses les famílies que tinguin algun familiar al front de Saragossa.
A tal efecte es demanarà a tots els que tinguin algun familiar formant part de l’expedició, passin per l’Ajuntament, per tal d’inscriure’s a la llista oberta i poder establir la relació necessària.

-- La llista núm. 2 de la Subscripció patrocinada pel Comitè Antifeixista, per atendre a les famílies dels milicians que han marxat a Saragossa, suma un total de 439’85 pessetes.

-- El Conseller Regidor de Governació, Sr. Josep Abril, avisa, que davant les reiterades denuncies de ciutadans pels abusos d’alguns expenedors de llet, que adulteren aquest producte aprofitant-se de les actuals circumstancies, que els infractors que siguin sorpresos en aquest delicte seran detinguts i castigats inexorablement.

-- L’actual capità en funcions, des de que va marxar el capità Medrano, de la Caserna d’Artilleria d’aquesta ciutat, Francesc López Castell, anuncia que ja te preparades tres bateries més per marxar cap el front.
La tropa esta composta per soldats i els milicians voluntaris que van demanar llur inscripció des del primer moment

-- Continuen els registres en els domicilis de diverses persones de ideologia dretana. Practicant-se algunes detencions.


DIJOUS 30 DE JULIOL


-- Mataró va recuperant poc a poc el seu ritme normal, els comerços van obrint les seves portes, i la gent ja transita normalment pels seus carrers. Progressivament es reorganitza el comerç. Fins i tot l’Ajuntament, ja ha fet sortir al carrer la brigada de neteja pública

-- Entre ahir i avui, han sigut detingudes en els seus respectius domicilis per diferents causes, les següents persones:
- Joaquim Vidal.
- Joaquim Boix i Rosell.
- Domenec Ribero i Lapiana.
- Ramon Tenas i Batista
- Josep Maria Fradera i Pujol.
- Joan Rodon i Majó.
- Joaquim Capell i Vidal.
Els detinguts han ingressat a la presó de la ciutat, i posats a disposició del Comitè Antifeixista

-- Aquest matí son esperats més oficials procedents de Barcelona per tal de substituir els que marxaran al front, per tal de continuar la tasca de la preparació de més bateries

-- A la Caserna d’Artilleria, s’han rebut ordres de posar-se en camí cap el front d’Aragó. I ja en començat els treballs de preparació per carregar un tren amb el material necessari. Sembla ser que estarà llest aquest mateix vespre.
Aquesta segona columna mataronina que marxa cap el front, serà formada per quaranta milicians, seixanta soldats de tropa i 18 oficials, és a dir cent divuit homes entre milicians, soldats i oficials, a les ordres del capità d’artilleria Lopez Gatell, i inclou tres bateries totalment equipades, amb un total de dotze canons.

-- Avui pel matí a caigut detingut a l’estació de Mataró el rector de Sta. Maria Josep Samsó i Elies, quant disfressat, intentava fugir cap a Barcelona.

* Quan el rector de Sta. Maria intentava escapar-se cap a Barcelona vestit de manyà, en arribar a l’estació de Mataró, fou reconegut per una dona que vivia al carrer de Montserrat, la de Ca l’Esmolet, la qual el va delatar senyalant-lo amb el dit cridant, ¡aquest és el rector de Sta. Maria!. Immediatament fou detingut i traslladat a la presó.
-- El cap vespre, l’Estació s’omplí de gent, que acompanyats per l’Alcalde i regidors dirigents del Front Popular, volien acomiadar des de les andanes als parents, amics i soldats que marxaven en aquell comboi. Alcalde i regidors dirigiren en unes paraules encoratjadores els expedicionaris que marxen cap al front a lluitar per la defensa de la República.
Abans d’arrencar el tren, el Capità Lopez Gatell, llença un Visca Catalunya que és contestat apassionadament per la multitud. En mig de les ovacions, crits de visques i punys enlairats, el tren marxava cap el seu destí a les nou i trenta cinc minuts.

-- Continuen els registres domiciliaris, amb la detenció del ciutadà Rafael Riudor, que és traslladat a la presó de Mataró.


DIVENDRES 31 DE JULIOL


-- Per acord municipal, l’Ajuntament cessa a tots els consellers del municipi que no estiguin afiliats als partits que formen el Front Popular.
També s’aprova la confiscació de tots els edificis religiosos entre d’altres. Que seran destinats a diversos usos.
Convents:
- de la Providència.
- de les Tereses.
- de les Caputxines.
- de les Benetes.
- de les Siervas de Maria
Escoles:
- de Sta. Anna.
- dels Salessians.
- de Valldemia.
- de la Coma.
- dels Maristes St. Josep
Mútues Escolars:
- Carme Gibert (Concepcionistes)
- Prat de la Riba (Cor de Maria)
- Ramon Llull (Franceses)
Edificis de:
- Cercle Catòlic.
- Sala Cabanyes.
- Foment Mataroní.
- Esbarjo St. Lluís (Lluïsos)
- Capella de St. Sebastià.
- l’Hospital.
- St. Josep.
- Sta. Maria.
- Germanetes dels pobres.
- Restaurant St. Joaquim.

-- Seran destinat a l’enderrocament, els convents de la Providència i de les Tereses. En l’espai que deixarà l’enderrocament d’aquest últim, si farà la plaça del 19 de juliol. Mentre que els de les Caputxines i de les Benetes, serviran com a magatzems municipals.

-- Continuen els registres domiciliaris, de la gent que és sospitosa de defensar la revolta militar.

-- la Federació Local de Sindicats de la C.N.T. Convoca per avui a la nit a les deu, totes les Juntes i militants que suposen la totalitat dels Sindicats en una reunió que tindrà lloc al local que ocupa actualment aquesta Federació situat a l’antic edifici de les Escoles Pies.

-- Obeint ordres del Govern de la Generalitat de Catalunya, s’intervé la banca privada, per tal de què no es porti a terme cap retirada important de capital.

-- Segons una noticia que publica “Llibertat” la columna de Mataró en ser a Barbastro, s’amplià fins a 5.000 homes, i després de prendre Siestamo, bombardejà Osca, que sembla caurà avui mateix.

1 comentari:

Sempre amb optimisme, si us plau ha dit...

hola, sóc una alumana de primer de BAT i estic fent el treball de la guerra civil basant-me amb unes cartes del meu besavi. en elles diu que va estar a la presó de Mataró.
podries facilitar-me si té algun nom,la presó?
gràcies